Algi od wieków cenione są w różnych kulturach – zwłaszcza japońskiej – za swoje dobroczynne właściwości. Na topie jest obecnie spirulina – superfood, który zdobył serca miłośników zdrowego żywienia na całym świecie. Coraz większą konkurencję stanowi dla niej chlorella. Jak działają obie algi i czym się od siebie różnią? Podpowiadamy, kiedy warto je stosować.
Mają różne kolory i właściwości, ale łączy je jedno – oba stanowią przykład suplementu diety o ogromnym potencjale prozdrowotnym. A do tego, oczywiście, należą do rodziny alg. Chlorella i spirulina, bo o nich mowa, to składniki uwielbiane przez fascynatów zdrowego żywienia. Nie bez powodu – gwarantują organizmowi koktajl dobroczynnych składników!
Który ze składników wybrać – chlorellę czy spirulinę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w swojej diecie oba. Jeśli jednak koniecznie chcesz wybrać jeden produkt, poniższe wskazówki mogą okazać się pomocne.
Chlorella – czym jest?
Ta jednokomórkowa alga żyje w słodkich wodach całego świata i zachwyca swoim przepięknym odcieniem głębokiej zieleni, jaki przybiera w sproszkowanej formie. Na potrzeby suplementu diety suszy się ją i poddaje mieleniu, uzyskując konsystencję proszku. Chlorella może być dodawana do potraw i koktajli w tej formie lub też spożywana w postaci kapsułek.
Rosnącą popularność chlorella zawdzięcza wyjątkowemu składowi. Znalazły się w nim między innymi witaminy z grupy A, B, C, E i K, a także szeroki przekrój minerałów, od żelaza po jod i fosfor. Chlorella wyróżnia się bardzo wysoką zawartością chlorofiilu i witaminy B12. To właśnie ona odpowiada za regulację procesów produkcji czerwonych krwinek i układu nerwowego. Niedobory tej witaminy mogą skutkować między innymi obniżonym nastrojem. Głównymi źródłami witaminy B12 w diecie jest nabiał, dlatego produkty bogate w nią – jak na przykład właśnie chlorellę – często zaleca się weganom i wegetarianom. Chlorella zawiera również liczne składniki odżywcze, w tym aminokwasy i węglowodany.
Smak chlorelli
Chlorella ma wyrazisty smak, który nie przypadnie do gustu każdemu. To w końcu alga, a te zazwyczaj cechują się mocnym, morskim aromatem, nawet po ususzeniu. Dlatego średnio sprawdza się w słodkich daniach i shake'ach. Zamiast tego, możesz dodawać ją do słonych dań, które potrzebują podkręcenia.
Spirulina – czym jest?
Ciemniejsza w barwie spirulina pozyskiwana jest z sinic. Choć z chlorellą łączy ją wiele, równie wiele ją dzieli. Podobnie jak zielona kuzynka, spirulina ma w składzie prawdziwy koktajl witamin. Zawiera witaminę A, C, E i K, a także wiele witamin z grupy B. Nie jest ona jednak źródłem witaminy B12, w przeciwieństwie do chlorelli. Warto mieć to na uwadze, jeśli zależy ci na suplementacji tego składnika. Spirulina zawiera za to mnóstwo białka, które stanowi większość jej suchej masy. Jeśli chcesz uzupełnić swoje danie o ten składnik odżywczy, wystarczy dodać jej kapkę.
Smak spiruliny
Spirulina ma nieco inny aromat niż chlorella. Nie jest on tak intensywny i lepiej komponuje się z różnymi smakami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Bez obaw możesz dodawać ją więc do smoothies czy soków. Oba produkty mają wspaniałe właściwości – grunt to zastanowić się nad swoimi priorytetami i wybrać ten suplement, który idzie z nimi w parze!