Ginko biloba — pochodzenie, właściwości & zalety stosowania
Ta cudowna roślina, inaczej zwana miłorzębem japońskim, wspiera pracę wielu układów, w tym sercowo-naczyniowego. A to tylko jedna z niewielu rzeczy, które potrafi! Sprawdź, dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie.
Ginko biloba to element, który można znaleźć w składach wielu kosmetyków. Coraz częściej wprowadza się go również do diety. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się go od tysięcy lat w charakterze uniwersalnego remedium — między innymi na dolegliwości skórne czy choroby układu oddechowego. Dziś wiemy, że ginko biloba działa zbawiennie przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Ginko biloba — pochodzenie
Choć na opakowaniach tego produktu często widnieje określenie „miłorząb japoński”, w rzeczywistości jego nazwa zwyczajowa to miłorząb dwuklapowy. W dodatku wcale nie pochodzi z Japonii, a z Chin! Niestety, coraz rzadziej występuje w warunkach naturalnych — zalicza się go do gatunków zagrożonych. Jest jednak powszechnie uprawiany. W ostatniej dekadzie popularność ginko biloba znacznie wrosła w związku ze wzrostem świadomości cudownych właściwości tego specyfiku.
Całe dobro rośliny skrywa się we wnętrzu liścia, z którego pozyskuje się bogaty w dobroczynne dla naszego zdrowia związki chemiczne. Można wykorzystywać je zarówno zewnętrznie, w formie kosmetyków, jak i wewnętrznie, jako składnik diety. Na bazie wyciągu z ginko biloba przygotowuje się również napary i nalewki. Obecnie najpopularniejszą formą jego stosowania są jednak kapsułki.
Ginko biloba — skład wyciągu
Aby zrozumieć, dlaczego w chińskiej medycynie uznaje się tę roślinę za panaceum na problemy zdrowotne różnej natury, wystarczy spojrzeć na jej skład. Flawonoidy, fitosterole, proantocyjanidy — to substancje działające przeciwutleniająco, hamujące procesy starzenia. Podobnie działa obecny w składzie wyciągu karoten, który zapobiega również chorobom wzroku. Ponadto, miłorząb dwuklapowy jest bogatym źródłem selenu, pomagającego usuwać wolne rodniki i regulującego pracę tarczycy. Wyciąg z ginko biloba zawiera również sporo witaminy C i E.
Nic dziwnego, że miłorząb uznaje się za eliksir młodości — niewiele roślin ma w swoim składzie aż tak wiele przeciwutleniaczy!
Właściwości ginko biloba — dlaczego warto stosować ten suplement diety?
Przeciwutleniające właściwości substancji zawartych w wyciągu są istotne nie tylko w kontekście spowalniania procesów starzenia skóry. Ginko biloba zapobiega również obumieraniu komórek mózgowych i usprawnia krążenie mózgowe, co z kolei obniża ryzyko udarów mózgu. Jego regularne stosowanie może poprawić pamięć i koncentrację. Działanie usprawniające przepływ krwi i zmniejszające jej lepkość ma również kolosalne znaczenie w profilaktyce miażdżycy.
Miłorząb dwuklapowy wspiera także odporność i hamuje rozwój procesów zapalnych, co jest istotne między innymi w chorobach autoimmunologicznych.
Stosowanie ginko biloba nie zastąpi zdrowego stylu życia ani stosowania leków i terapii, jednak może być wsparciem dla organizmu na wielu polach. Warto stosować go profilaktycznie w charakterze suplementu diety, przestrzegając dawkowania rekomendowanego na opakowaniu.