Bestsellery
Magnez i cynk ZMB6, 60 kaps.
Magnez i cynk ZMB6, 60 kaps.
29,00 zł
szt.
Olej kokosowy (nierafinowany, zimnotłoczony), 900ml
Olej kokosowy (nierafinowany, zimnotłoczony), 900ml
50,00 zł 39,00 zł
szt.
Ashwagandha ekstrakt 450mg, 90kaps.
Ashwagandha ekstrakt 450mg, 90kaps.
49,00 zł
szt.
Probiotyk Ultimate 16, 60 kaps.
Probiotyk Ultimate 16, 60 kaps.
33,00 zł
szt.
B-50 complex, 100kaps.
B-50 complex, 100kaps.
57,00 zł
szt.
K2 MK-7, 100mcg, 60kaps.
K2 MK-7, 100mcg, 60kaps.
62,00 zł 58,00 zł
szt.
Kwas L-askorbinowy (Witamina C), 500g
Kwas L-askorbinowy (Witamina C), 500g
29,00 zł
szt.
AsparaginianExtra, 50tabl.
AsparaginianExtra, 50tabl.
7,50 zł
szt.
Mąka migdałowa, 500g
Mąka migdałowa, 500g
28,00 zł 25,00 zł
szt.
D-3 5000IU, 240 kaps.
D-3 5000IU, 240 kaps.
70,00 zł 68,00 zł
szt.
Babka jajowata łuska, 500g
Babka jajowata łuska, 500g
29,00 zł 23,00 zł
szt.
Galaretka bez cukru, 14g
Galaretka bez cukru, 14g
2,50 zł
Olej MCT, 400ml
Olej MCT, 400ml
34,00 zł
szt.
B-12 Methyl, 1000 mcg, 100tabl. do ssania
B-12 Methyl, 1000 mcg, 100tabl. do ssania
44,00 zł 41,00 zł
szt.
Wapń 500mg (+ magnez 250mg), 90tabl.
Wapń 500mg (+ magnez 250mg), 90tabl.
38,00 zł
szt.
Galaretka bez cukru, 14g
Galaretka bez cukru, 14g
2,50 zł
szt.
Mąka kokosowa, 500g
Mąka kokosowa, 500g
9,00 zł 6,00 zł
szt.
Orzechy brazylijskie, 500g
Orzechy brazylijskie, 500g
49,00 zł
szt.
Selen, 200mcg, 90kaps.
Selen, 200mcg, 90kaps.
29,00 zł
szt.
Zestaw do pomiaru z Optium Xido Neo
Zestaw do pomiaru z Optium Xido Neo
290,00 zł
szt.
D-3 2000IU, 120kaps.
D-3 2000IU, 120kaps.
29,00 zł
szt.
Paski do pomiaru ciał ketonowych we krwi, 10 szt.
Paski do pomiaru ciał ketonowych we krwi, 10 szt.
95,00 zł 79,00 zł
szt.
  • Scitec - shaker gratis

    *Kup produkty Scitec za minimum 50zł, a otrzymasz shaker za 1grosz. Promocja trwa do wyczerpania zapasów.

Mąka kokosowa — wszystko, co musisz wiedzieć o jej zastosowaniu w kuchni
82.jpg

Skutecznie zastępuje mąki na bazie ziaren, a do tego ma przyjemny aromat. Mąka kokosowa to prawdziwy hit wśród osób szukających alternatyw dla produktów bogatych w węglowodany. Zastanawiasz się, do czego możesz ją wykorzystać i jak zachowuje się w zetknięciu z różnymi składnikami? Zapoznaj się z naszym poradnikiem!

Kokos to niezwykle wszechstronny orzech, którego różne części wykorzystuje się w kuchniach całego świata. Miąższ można jeść na surowo lub po wysuszeniu, w postaci płatków, wiórek czy mąki. Metodą ekstrakcji z miąższu pozyskuje się również mleko kokosowe o różnych zawartościach tłuszczu, na których bazie powstają inne produkty — od jogurtów po masło. Dużą popularnością cieszy się również skrywająca się wewnątrz orzecha woda kokosowa, nawadniająca lepiej niż woda.

Mąka kokosowa to produkt, który idealnie substytuuje tradycyjne mąki zbożowe w diecie ketogenicznej. Ze względu na konieczność obniżenia spożycia węglowodanów do śladowej ilości celem utrzymania ketozy, osoby przebywające na niej nie mogą spożywać produktów zbożowych. Zarówno mąki tradycyjne, jak i te bezglutenowe — na przykład z tapioki — zawierają dużą ilość węglowodanów. Te z orzechów są natomiast praktycznie ich pozbawione, zawierając przede wszystkim tłuszcze. Dlatego mąka z kokosa — obok migdałowej — jest tak chętnie wykorzystywana przez osoby stosujące keto jadłospis.

Mąka kokosowa — zalety

Obie wspomniane mąki orzechowe mają swoje wady i zalety. Tutaj skupimy się przede wszystkim na tych drugich. Dlaczego warto wybrać mąkę kokosową? Co daje jej przewagę nad produktem na bazie migdałów?

Jakość tłuszczów — zawarte w oleju kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wysokiej jakości napędzają ketozę. Olej migdałowy nie ma takich właściwości. Przeważają w nich kwasy Omega-6, których dodatkowych źródeł najprawdopodobniej nie potrzebujesz, zwłaszcza jeśli w Twojej diecie przeważają produkty pochodzenia roślinnego.

Duża ilość błonnika — nieulegający trawieniu, zwiększa uczucie sytości i oczyszcza układ pokarmowy, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie, także ketogenicznej.

Kiedy nie stosować mąki kokosowej?

Mąka kokosowa niekoniecznie sprawdzi się w daniach, w które nie wkomponuje się dobrze smak kokosa, ani lekko słodki aromat. Jest ona wyraźniejsza w smaku niż migdałowa, dlatego stosuje się ją przede wszystkim do słodkich wypieków, w których kokosowy posmak jest pożądany.

Jak stosować mąkę kokosową?

Jeśli modyfikujesz znane sobie przepisy na ketogeniczną modłę, pamiętaj o tym, że szklanka mąki pszennej nie odpowiada szklance mąki kokosowej. Stosując produkt na bazie kokosowego miąższu, zastosuj jedną trzecią miary podanej w przepisie. Jest ona również dosyć sucha i bardzo chłonie płyny, dlatego warto dodać do mieszanki więcej wody czy mleka, niż zazwyczaj.

Z mąki kokosowej, podobnie jak z innych mąk orzechowych, nie sposób ulepić pierogów — nie nadają się one do ugotowania. Do wypieków, ale też naleśników czy gofrów, sprawdzą się za to znakomicie. Mąkę wystarczy wymieszać z innymi składnikami, dbając o to, by usunąć wszelkie grudki. Nie trzeba zagniatać jej tak starannie, jak pszennej. Powstałe z niej ciasto nie twardnieje i łatwo formuje się z niego różne formy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl