Skutecznie zastępuje mąki na bazie ziaren, a do tego ma przyjemny aromat. Mąka kokosowa to prawdziwy hit wśród osób szukających alternatyw dla produktów bogatych w węglowodany. Zastanawiasz się, do czego możesz ją wykorzystać i jak zachowuje się w zetknięciu z różnymi składnikami? Zapoznaj się z naszym poradnikiem!
Kokos to niezwykle wszechstronny orzech, którego różne części wykorzystuje się w kuchniach całego świata. Miąższ można jeść na surowo lub po wysuszeniu, w postaci płatków, wiórek czy mąki. Metodą ekstrakcji z miąższu pozyskuje się również mleko kokosowe o różnych zawartościach tłuszczu, na których bazie powstają inne produkty — od jogurtów po masło. Dużą popularnością cieszy się również skrywająca się wewnątrz orzecha woda kokosowa, nawadniająca lepiej niż woda.
Mąka kokosowa to produkt, który idealnie substytuuje tradycyjne mąki zbożowe w diecie ketogenicznej. Ze względu na konieczność obniżenia spożycia węglowodanów do śladowej ilości celem utrzymania ketozy, osoby przebywające na niej nie mogą spożywać produktów zbożowych. Zarówno mąki tradycyjne, jak i te bezglutenowe — na przykład z tapioki — zawierają dużą ilość węglowodanów. Te z orzechów są natomiast praktycznie ich pozbawione, zawierając przede wszystkim tłuszcze. Dlatego mąka z kokosa — obok migdałowej — jest tak chętnie wykorzystywana przez osoby stosujące keto jadłospis.
Mąka kokosowa — zalety
Obie wspomniane mąki orzechowe mają swoje wady i zalety. Tutaj skupimy się przede wszystkim na tych drugich. Dlaczego warto wybrać mąkę kokosową? Co daje jej przewagę nad produktem na bazie migdałów?
Jakość tłuszczów — zawarte w oleju kokosowym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wysokiej jakości napędzają ketozę. Olej migdałowy nie ma takich właściwości. Przeważają w nich kwasy Omega-6, których dodatkowych źródeł najprawdopodobniej nie potrzebujesz, zwłaszcza jeśli w Twojej diecie przeważają produkty pochodzenia roślinnego.
Duża ilość błonnika — nieulegający trawieniu, zwiększa uczucie sytości i oczyszcza układ pokarmowy, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie, także ketogenicznej.
Kiedy nie stosować mąki kokosowej?
Mąka kokosowa niekoniecznie sprawdzi się w daniach, w które nie wkomponuje się dobrze smak kokosa, ani lekko słodki aromat. Jest ona wyraźniejsza w smaku niż migdałowa, dlatego stosuje się ją przede wszystkim do słodkich wypieków, w których kokosowy posmak jest pożądany.
Jak stosować mąkę kokosową?
Jeśli modyfikujesz znane sobie przepisy na ketogeniczną modłę, pamiętaj o tym, że szklanka mąki pszennej nie odpowiada szklance mąki kokosowej. Stosując produkt na bazie kokosowego miąższu, zastosuj jedną trzecią miary podanej w przepisie. Jest ona również dosyć sucha i bardzo chłonie płyny, dlatego warto dodać do mieszanki więcej wody czy mleka, niż zazwyczaj.
Z mąki kokosowej, podobnie jak z innych mąk orzechowych, nie sposób ulepić pierogów — nie nadają się one do ugotowania. Do wypieków, ale też naleśników czy gofrów, sprawdzą się za to znakomicie. Mąkę wystarczy wymieszać z innymi składnikami, dbając o to, by usunąć wszelkie grudki. Nie trzeba zagniatać jej tak starannie, jak pszennej. Powstałe z niej ciasto nie twardnieje i łatwo formuje się z niego różne formy.