Często słyszymy o tym, jak ważne jest uzupełnianie poziomu witamin z grupy B i C w diecie. A co z witaminą K? W jakich produktach można ją znaleźć, jak ją suplementować i dlaczego warto to robić?
W dietach ograniczających spożycie konkretnej grupy produktów, jak na przykład low-carb, keto czy wegańska, suplementacja pewnych witamin zazwyczaj okazuje się niezbędna. Witamina K jest składnikiem, o którym często zapominamy, koncentrując się na dostarczaniu organizmowi witamin z grupy B i C. Jednak ona również jest niezbędna do jego właściwego funkcjonowania.
Witamina K w diecie
Synteza witaminy K zachodzi w układzie pokarmowym dzięki obecności bakterii jelitowych. Dobrze skomponowana dieta może pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. Jednak w przypadku wielu osób, niezbędna jest suplementacja z wykorzystaniem K2 MK7. Powinny zadbać o to szczególnie osoby zmagające się z zaburzeniami krzepnięcia krwi, czy problemami z układem kostnym. Osoby przebywające na diecie ketogenicznej zazwyczaj spożywają nieco więcej tej witaminy niż osoby na innych dietach, choć wiele zależy od kompozycji jadłospisu. Wszystko dzięki spożyciu takich produktów jak jaja, sery, brokuły, sałata, szpinak. Należy jednak zaznaczyć, że jej suplementacja jest wskazana niezależnie od diety.
Które produkty zawierają największą ilość witaminy K?
- Brukselka
- jarmuż
- różne odmiany sałaty
- kapusta włoska
- natka pietruszki
- szczaw
- cukinia
- bób
- awokado
- groszek
- fermentowane produkty sojowe: sos sojowy, pasta miso, natto
- jajka
Witamina K – działanie
Witamina K odgrywa ważną rolę w regulowaniu krzepnięcia krwi, a także wpływa pozytywnie na właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego. Odgrywa też niebagatelną rolę w procesie mineralizacji kości, pozwalając utrzymać je w dobrym stanie, zapobiegając łamliwości i innym częstym problemom z układem kostnym. Witamina K zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnieniu. Inną ważną funkcją, która sprawia, że po produkty bogate w witaminę K sięgają często osoby zmagające się z chorobami skóry, jest wspomaganie procesów gojenia. Może również pomagać w łagodzeniu bólów miesiączkowych i regulować ich obfitość.
Obserwując u siebie problemy z krzepliwością krwi i układem kostnym, a także powolne gojenie się ran, warto sprawdzić poziom witaminy K w organizmie, kierując się na odpowiednie badanie krwi.
Witamina K – jak ją suplementować?
Witaminę K można znaleźć w wielu produktach, od nabiałowych, po warzywa liściaste. Dlatego zbilansowana dieta może częściowo pokryć zapotrzebowanie na ten składnik. Łatwa suplementacja
możliwa jest z wykorzystaniem kapsułek. Należy pamiętać, by przestrzegać dawkowania określonego na opakowaniu – nadmiar witaminy K nie jest korzystny dla zdrowia.