Zapisz się i zgarnij rabat
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami z rabatem 5%
Producenci
Witaminy na odporność – które warto suplementować?
62.jpg

Gdy nadchodzi sezon jesienno-zimowy, momentalnie wzrasta liczba przeziębień i infekcji wirusowych. Czy można się przed nimi ustrzec? Najprostszym sposobem jest odpowiedni koktajl witaminowy, który pozwoli Ci wzmocnić odporność. Tak uzbrojonemu organizmowi wirusy nie będą straszne!

Nasze babcie stosowały syrop z cebuli, przegryzały ząbki czosnku i nacierały się ziołowymi nalewkami. Wbrew pozorom to sposoby dość skuteczne – we wszystkich tych specyfikach nie brakuje substancji przeciwzapalnych, które umożliwiają skuteczne zapobieganie rozwojowi infekcji. Jeśli zależy Ci jednak na zapobieganiu chorobom, trudno o lepszą naturalną tarczę, niż dobrze dobrany zestaw witamin. Uwzględniając je w swojej diecie, możesz wesprzeć odporność organizmu, dzięki czemu będzie on w stanie zwalczać stany zapalne w zarodku.

Wiele osób jest przekonanych, że zbilansowana dieta bogata w witaminy to wszystko, czego potrzeba organizmowi w kontekście budowania odporności. Niemniej, w okresie jesienno-zimowym potrzebujemy ich znacznie więcej, niż zazwyczaj, tymczasem dostęp do świeżych owoców i warzyw zdecydowanie maleje. Nawet komponując swoją dietę w sposób jak najbardziej przemyślany, trudno zaspokoić wzmożone zapotrzebowanie organizmu na witaminy, które budują odporność. Spożywanie suplementów to najprostsze rozwiązanie, które niweluje ten problem.

Jakie witaminy warto uwzględnić w swojej diecie celem budowania odporności?

Witamina C – najlepsze wsparcie odporności

Jesienią i zimą warto suplementować szczególnie witaminę C. Popularność dodatku cytryny w herbacie to nie tylko kwestia smakowa – zawarta w niej witamina C, zwłaszcza w zestawie z przeciwzapalnym miodem, to wspaniały proodpornościowy koktajl. Jakie produkty zawierają wysokie stężenie witaminy C? Jako pierwsze na myśl przychodzą oczywiście cytrusy, ale to nie jedyne owoce, będące jej skarbnicą. Doskonałym substytutem cytryny w herbacie będzie pigwa, zawierająca jeszcze wyższe stężenie tej witaminy, Inne bogate w nią owoce to między innymi dzika róża, porzeczki, kiwi czy agrest. Nie brak jej również w warzywach takich jak pietruszka, papryka, brokuły, kalarepa czy kapusta. Świetnym jej źródłem jest również pokrzywa.

Niezależnie od tego, czy Twoja dieta jest bogata w witaminę C, warto zdecydować się na suplementację. Trudno bowiem każdego dnia utrzymywać równy jej poziom w jadłospisie, a w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę i infekcje wirusowe jest najlepszą bronią organizmu. Lepiej zapobiegać niż leczyć – dlatego suplementacja jest tak ważna.

Witamina A, E i B6 – jaka jest ich rola?

Kolejnymi witaminami, o których suplementacji warto pamiętać jesienią i zimą są: A, E i B6. Pierwszą z nich można znaleźć niemal wyłącznie w nabiale, jajach i tranie, dlatego zasługuje na szczególną uwagę wegan i wegetarian. Jej stosowanie pomaga wzmocnić naturalną barierę odpornościową. Z kolei witamina E to znakomity przeciwutleniacz, skutecznie zwalczający wolne rodniki powstające podczas stanu zapalnego. Na odporność sprawdzi się również witamina B6, obecna przede wszystkim w rybach, podrobach, orzechach włoskich i awokado. Możesz spożywać ją w kompleksowym suplemencie B50.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl