Zapisz się i zgarnij rabat
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami z rabatem 5%
Producenci

Panierka keto — zmienniki bułki tartej

Panierka keto — zmienniki bułki tartej

 

Z czego możemy przygotować panierkę w diecie keto?

Uwielbiasz kotlety schabowe, nuggetsy z kurczaka lub panierowane ryby? Przechodząc na dietę ketogeniczną, nie musisz rezygnować z tych dań. Wystarczy, że przygotujesz keto alternatywę dla wysokowęglowodanowej bułki tartej. Sprawdź nasze propozycje na keto panierkę i dania z jej użyciem.

Czy na diecie ketogenicznej można jeść panierowane potrawy?

Osoby będące na diecie ketogenicznej nie powinny spożywać bułki tartej ani mąki pszennej. To produkty bardzo bogate w węglowodany. 1 szklanka mąki pszennej zawiera ich aż 100 g. Z kolei bułka tarta to starte pieczywo zazwyczaj stworzone w oparciu właśnie o ten artykuł. Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z panierowanych potraw. Wystarczy, że przygotujesz panierkę keto. To szybki i prosty sposób, aby nadal cieszyć się takimi daniami jak kotlety schabowe, nuggetsy czy panierowane ryby i nie martwić się o osiągnięcie stanu ketozy. 

W jaki sposób przygotować panierkę keto?

Do sporządzenia panierki keto najlepiej wykorzystać niskowęglowodanową mąkę migdałową lub kokosową. Można sięgnąć po gotowy produkt lub samodzielnie go przygotować. Wystarczy zmielić migdały obrane ze skórki (po wcześniejszym ich zblanszowaniu we wrzątku) lub posiekać płatki migdałowe. 

Jeśli chcesz przygotować mąkę kokosową, musisz rozłożyć wiórki kokosowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza przez ok. 1-1,5 h. Od czasu do czasu możesz je przemieszać. Po wyciągnięciu z piekarnika należy je zmiksować w blenderze lub malakserze do momentu, gdy nie będzie już żadnych drobinek w wielkości całych wiórków kokosowych. 

Z tak przygotowanej mąki migdałowej lub kokosowej możesz przyrządzić pyszną panierkę keto. Wystarczy, że wymieszasz jedną z nich z nieco mniejszą ilością babki jajowatej i dodasz ulubione przyprawy np. czosnek niedźwiedzi, majeranek, paprykę w proszku lub lubczyk. Możesz też stworzyć mieszankę wybranej mąki ze startym lub zmielonym parmezanem. Sera powinno być dwa razy mniej niż mąki. 

Inny ciekawy sposób to wykorzystanie zmielonych skórek wieprzowych. To dobra propozycja, jeśli chcesz przyrządzić kotlety schabowe.

Panierka ze skórek wieprzowych źle komponuje się z delikatnym mięsem. W takim przypadku lepiej przygotować otoczkę w postaci omletu z jednego roztrzepanego jajka, 30 g twardego sera żółtego i natki pietruszki. Następnie należy zanurzyć mięso w sporządzonej masie i smażyć na rozgrzanym oleju. 

Propozycje smacznych potraw z panierką keto

Przygotowaną panierkę keto możesz wykorzystać do wykonania wielu smacznych dań zgodnych z dietą ketogeniczną np. kotletów schabowych. Wystarczy, że mięso rozbijesz przy pomocy tłuczka, doprawisz solą i pieprzem, zanurzysz w roztrzepanym jajku i obtoczysz w panierce keto. Następnie musisz rozgrzać olej lub smalec na patelni i usmażyć kotlety. 

W ten sposób możesz przygotować też inne pyszne posiłki takie, jak:

  • nuggetsy z kurczaka;
  • kotlet z piersi kurczaka;
  • panierowany łosoś;
  • steki z kalafiora — w tym przypadku warto je upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Potrawy te możesz podawać z purée z kalafiora. Wystarczy, że rozpuścisz łyżkę masła klarowanego na patelni, a następnie wlejesz 3-4 łyżki mleczka kokosowego i wymieszasz całość. Potem dodasz kalafiora podzielonego na różyczki i udusisz go pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywo zmięknie. Na koniec wszystko zblendujesz w blenderze lub malakserze oraz doprawisz do smaku solą. 

Możesz też zaserwować panierowane mięsa z dodatkiem innych warzyw np. gotowanych szparagów lub kiszonej kapusty. 

Panierka posłuży Ci też do zagęszczania sosów mięsnych. 

Wersja ekspresowa? Gotowa panierka keto 

Jeśli nie masz czasu lub chęci na samodzielne wykonanie panierki keto, możesz kupić gotowy produkt. Warto wybrać wersję z dodatkiem błonnika. Należy też zwrócić uwagę, czy mieszanka nie zawiera zbędnych składników np. sztucznych konserwantów. 

Inna opcja to przygotowanie zapasu panierki. Należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl