Zapisz się i zgarnij rabat
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami z rabatem 5%
Producenci

Czy na diecie ketogenicznej można jeść słodycze?

Czy na diecie ketogenicznej można jeść słodycze? Pomysły na alternatywne słodkości

Czy na diecie ketogenicznej można jeść słodycze? Pomysły na alternatywne słodkości

Czy wiesz, że dieta keto nie musi oznaczać wyrzeczeń i życia bez słodyczy? Istnieje wiele przepisów na alternatywne słodkości, które są całkowicie dozwolone, a przy tym pyszne i zdrowe. Sprawdź poniższe pomysły, ciesz się słodkim smakiem, nie wychodząc z ketozy!

Pomysł 1: keto czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffiny mają wilgotne wnętrze i są pyszne. Swoją wyjątkowość zawdzięczają połączeniu kremu z chrupiącymi dodatkami. Jest to idealny deser dla osób na diecie keto, low carb, eliminujących z diety laktozę, a także dla diabetyków ze względu na niską zawartość węglowodanów.

Czas przygotowania to około 30 minut, a następnie 15 minut pieczenia. Przedstawiamy składniki na 20 porcji niewielkich babeczek.

Ciasto na muffinki, krem i posypka

Do wykonania ciasta należy przygotować:

  • szklankę mąki kokosowej, około 130 g;
  • pół szklanki erytrytolu (100 g);
  • 4 łyżki kakao (35 g);
  • dwie szczypty soli;
  • 4 łyżki rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego (100 g);
  • puszkę mleczka kokosowego (400 g);
  • 6 jajek.

Do przygotowania kremu niezbędne będą:

Jako posypkę można użyć:

  • 4 łyżki wiórków czekoladowych (16 g);
  • dwie łyżki zmielonych orzechów arachidowych (30 g).

Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Przygotowanie ciasta keto czekoladowych muffinek

Wszystkie produkty przeznaczone do wykonania ciasta należy połączyć w misce i mieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie do foremek na muffiny przekładać porcje ciasta do około ⅔ wysokości (nie więcej).

Całość piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie babeczki wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Jak wykonać krem do dekoracji czekoladowych muffinek?

Olej kokosowy i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie do masy dodać kakao i erytrytol lub odżywkę białkową. Całość wymieszać i odstawić na około 20 minut, aby masa zgęstniała i ostygła.

W tym czasie można przygotować posypkę. Czekoladę zetrzeć na tartce do uzyskania wiórków czekoladowych oraz posiekać orzechy na drobne kawałki.

Gęsty i wystudzony krem wymieszać i posmarować upieczone, wystudzone muffinki, a następnie udekorować dodatkami. Etap ten należy wykonać od razu po nałożeniu kremu, ponieważ po czasie posypka nie będzie się dobrze kleić.

Tak przygotowane babeczki należy przechowywać w pojemniku w lodówce.

Pomysł 2: tarta ketogeniczna z kremem śmietanowym i jagodami

Tarta z kremem i jagodami w wersji keto zachwyca połączeniem lekko kwaśnego smaku owoców z naturalnie słodką śmietaną i serkiem mascarpone. Dodatkowo, decydując się na porcję odżywki białkowej, zyskuje się zbilansowany deser ze źródłem białka.

Jagody z tego przepisu można zastąpić innymi owocami, dozwolonymi na keto, np. truskawkami, jeżynami, malinami. Propozycja tarty śmietankowej jest odpowiednia dla osób w stylu niskowęglowodanowym, na diecie bezglutenowej i dla diabetyków.

Czas przygotowania to około 30 minut, a następnie 15 minut pieczenia. Z podanej ilości wyjdzie 10 porcji tarty. Należy użyć formy do pieczenia o średnicy 28 cm.

Niezbędne składniki na kruchy spód i krem śmietanowy

Do wykonania kruchego ciasta niezbędne są następujące składniki:

Składniki na krem śmietanowy są następujące:

  • 400 ml śmietanki 36% (opcjonalnie 30%);
  • 500 g serka mascarpone;
  • ulubiony słodzik, np. pół szklanki erytrytolu;
  • 300 g owoców (lepiej sprawdzą się świeże).

Przygotowanie keto tarty z kremem i jagodami

Składniki do przygotowania kruchego spodu umieścić w naczyniu i miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uzyskane ciasto schłodzić, a następnie wylepić nim przygotowaną formę do pieczenia. Można to wykonać ręcznie lub wcześniej rozwałkować masę i wyłożyć naczynie.

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta będą delikatnie przyrumienione, w temperaturze 180 stopni, używając termoobiegu i górnej grzałki. Odstawić do wystudzenia.

W międzyczasie przygotować krem. Ubić śmietanę, a następnie porcjami dodawać serek mascarpone. Następnie dosypać erytrytol lub odżywkę białkową i całość miksować.

Przygotowany krem przelać do formy z ciastem i posypać owocami. Całość przechowywać w lodówce.

Keto tarta z jagodami i kremem śmietanowym

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl