Czy na diecie ketogenicznej można jeść słodycze? Pomysły na alternatywne słodkości
Czy wiesz, że dieta keto nie musi oznaczać wyrzeczeń i życia bez słodyczy? Istnieje wiele przepisów na alternatywne słodkości, które są całkowicie dozwolone, a przy tym pyszne i zdrowe. Sprawdź poniższe pomysły, ciesz się słodkim smakiem, nie wychodząc z ketozy!
Pomysł 1: keto czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffiny mają wilgotne wnętrze i są pyszne. Swoją wyjątkowość zawdzięczają połączeniu kremu z chrupiącymi dodatkami. Jest to idealny deser dla osób na diecie keto, low carb, eliminujących z diety laktozę, a także dla diabetyków ze względu na niską zawartość węglowodanów.
Czas przygotowania to około 30 minut, a następnie 15 minut pieczenia. Przedstawiamy składniki na 20 porcji niewielkich babeczek.
Ciasto na muffinki, krem i posypka
Do wykonania ciasta należy przygotować:
- szklankę mąki kokosowej, około 130 g;
- pół szklanki erytrytolu (100 g);
- 4 łyżki kakao (35 g);
- dwie szczypty soli;
- 4 łyżki rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego (100 g);
- puszkę mleczka kokosowego (400 g);
- 6 jajek.
Do przygotowania kremu niezbędne będą:
- niecałe 4 łyżki oleju kokosowego (około 80 g);
- 4 kostki gorzkiej czekolady (16 g);
- ulubiony słodzik, np. 4 łyżeczki erytrytolu (40 g);
- łyżeczka kakao (5 g).
Jako posypkę można użyć:
- 4 łyżki wiórków czekoladowych (16 g);
- dwie łyżki zmielonych orzechów arachidowych (30 g).
Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Przygotowanie ciasta keto czekoladowych muffinek
Wszystkie produkty przeznaczone do wykonania ciasta należy połączyć w misce i mieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie do foremek na muffiny przekładać porcje ciasta do około ⅔ wysokości (nie więcej).
Całość piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie babeczki wyjąć i zostawić do wystygnięcia.
Jak wykonać krem do dekoracji czekoladowych muffinek?
Olej kokosowy i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie do masy dodać kakao i erytrytol lub odżywkę białkową. Całość wymieszać i odstawić na około 20 minut, aby masa zgęstniała i ostygła.
W tym czasie można przygotować posypkę. Czekoladę zetrzeć na tartce do uzyskania wiórków czekoladowych oraz posiekać orzechy na drobne kawałki.
Gęsty i wystudzony krem wymieszać i posmarować upieczone, wystudzone muffinki, a następnie udekorować dodatkami. Etap ten należy wykonać od razu po nałożeniu kremu, ponieważ po czasie posypka nie będzie się dobrze kleić.
Tak przygotowane babeczki należy przechowywać w pojemniku w lodówce.
Pomysł 2: tarta ketogeniczna z kremem śmietanowym i jagodami
Tarta z kremem i jagodami w wersji keto zachwyca połączeniem lekko kwaśnego smaku owoców z naturalnie słodką śmietaną i serkiem mascarpone. Dodatkowo, decydując się na porcję odżywki białkowej, zyskuje się zbilansowany deser ze źródłem białka.
Jagody z tego przepisu można zastąpić innymi owocami, dozwolonymi na keto, np. truskawkami, jeżynami, malinami. Propozycja tarty śmietankowej jest odpowiednia dla osób w stylu niskowęglowodanowym, na diecie bezglutenowej i dla diabetyków.
Czas przygotowania to około 30 minut, a następnie 15 minut pieczenia. Z podanej ilości wyjdzie 10 porcji tarty. Należy użyć formy do pieczenia o średnicy 28 cm.
Niezbędne składniki na kruchy spód i krem śmietanowy
Do wykonania kruchego ciasta niezbędne są następujące składniki:
- 4 jajka;
- 8 łyżek masła lub oleju kokosowego (160 g);
- 200 g mąki kokosowej;
- ulubiony słodzik, np. pół szklanki erytrytolu;
- dwie szczypty soli.
Składniki na krem śmietanowy są następujące:
- 400 ml śmietanki 36% (opcjonalnie 30%);
- 500 g serka mascarpone;
- ulubiony słodzik, np. pół szklanki erytrytolu;
- 300 g owoców (lepiej sprawdzą się świeże).
Przygotowanie keto tarty z kremem i jagodami
Składniki do przygotowania kruchego spodu umieścić w naczyniu i miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Uzyskane ciasto schłodzić, a następnie wylepić nim przygotowaną formę do pieczenia. Można to wykonać ręcznie lub wcześniej rozwałkować masę i wyłożyć naczynie.
Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta będą delikatnie przyrumienione, w temperaturze 180 stopni, używając termoobiegu i górnej grzałki. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować krem. Ubić śmietanę, a następnie porcjami dodawać serek mascarpone. Następnie dosypać erytrytol lub odżywkę białkową i całość miksować.
Przygotowany krem przelać do formy z ciastem i posypać owocami. Całość przechowywać w lodówce.
Keto tarta z jagodami i kremem śmietanowym