Podstawową cechą diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w której zwiększa się poziom ciał ketonowych. Doprowadza się do tego przez znaczne ograniczenie udziału węglowodanów w codziennym jadłospisie. Głównym źródłem energii są więc tłuszcze, a nie glukoza. Podpowiadamy, po jakie oleje sięgnąć, gdy planujesz przejść na dietę ketogeniczną!
Olej kokosowy i jego wpływ na organizm
Olej z kokosa w diecie keto jest jednym z podstawowych składników służących do przygotowywania posiłków. Zawiera kwasy średniołańcuchowe i długołańcuchowe. Szczególne właściwości ma olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno przy pomocy tradycyjnych, mechanicznych metod. Taki olej ma bardziej kokosowy smak i zapach, pojawiają się w nim naturalnie występujące grudki. Łatwiej i szybciej przekształca się w ketony. Olej rafinowany jest gładki i nieco mniej aromatyczny, jednak po niego także można sięgać na diecie ketogenicznej. Stosowanie oleju kokosowego skutecznie zwiększa obecność ketonów we krwi, w związku z czym jest to polecany tłuszcz dla wszystkich osób odżywiających się w ten sposób.
Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia wynoszącą około 200 stopni Celsjusza, olej kokosowy dobrze nadaje się do obróbki cieplnej pożywienia. W tym przypadku można sięgnąć po olej rafinowany, który jest nieco trwalszy. Z kolei olej nierafinowany dobrze sprawdza się jako dodatek do dań na zimno. Aby wybrać najlepszy produkt, trzeba zwrócić uwagę na rodzaj oleju i na to, czy w składzie nie ma żadnych zbędnych dodatków. Na etykiecie zawsze powinna znaleźć się informacja o tym, czy tłuszcz jest rafinowany, czy nie. Po otwarciu słoik z olejem należy przechowywać z dala od źródeł ciepła i światła, najlepiej w lodówce. Osoby na diecie keto powinny spożywać maksymalnie około 2 łyżek dziennie oleju kokosowego.
Czym charakteryzuje się olej MCT?
Kolejny olej polecany na diecie ketogenicznej powstaje z tłuszczu kokosowego, który w większości składa się z MCT, czyli średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nim składniki to doskonałe źródło energii. Są one szybko spalane przez organizm. Wchłaniają się szybko i powodują wzrost stężenia ciał ketonowych w krwi. Spożywanie oleju MCT korzystnie wpływa na intensywność zachodzących w ciele procesów anabolicznych. Poprawiają wydolność i siłę, a także wspomagają rozwój i utrzymanie masy mięśniowej. Co ciekawe, wykazuje działanie regulujące poziom hormonów. Olej MCT można spożywać na surowo, np. jako dodatek do sałatki lub odżywki białkowej. Tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia i pieczenia.
Rola tranu w diecie ketogenicznej
Tran norweski, który pomaga podnieść odporność organizmu, jest wskazany jako uzupełnienie diety ketogenicznej. Naturalny produkt zawiera cenny olej z wątroby dorsza, kwasy Omega-3 (DHA i EPA) oraz witaminy D, E i A. Składniki te pomagają utrzymać mocne, zdrowe kości. Aby olej był smaczniejszy, a przez to łatwiejszy do spożycia, warto sięgnąć po dobrej jakości produkty smakowe. Najpopularniejsze rodzaje to olej o smaku jabłkowym, cytrynowym i owocowy. Pamiętaj, aby po otwarciu butelki przechowywać ją w lodówce i spożyć przed upływem 3 miesięcy.
Ciekawą propozycją jest tran w tabletkach. Świetnie sprawdza się w przypadku osób, które nie tolerują smaku tego zdrowego oleju. Skoncentrowany Omega-3 dobrze działa na pracę serca, wspomaga pamięć i poprawia samopoczucie. Kwasy DHA i EPA regulują procesy uczenia się i są niezbędne w diecie każdego, kto zwraca uwagę na zdrowe odżywianie. Tłuszcze można też dostarczać wraz z dietą. Naturalnie kwasy te występują w orzechach i nasionach. Z uwagi na odpowiednie proporcje występujących w nich substancji odżywczych i znikomej ilości węglowodanów, są one szczególnie polecane osobom na diecie keto.
Odpowiedni dobór produktów tłuszczowych spożywanych w trakcie trwania diety ketogenicznej to niezwykle istotny czynnik wpływający na powodzenie procesu. Sięganie po sprawdzone oleje z wiarygodnych źródeł wspomoże Twoje zdrowie i przybliży Cię do uzyskania oczekiwanych efektów stosowanej diety.